Semestern

Hej!

Här kan mamman och kanske nån annan som är nyfiken se vad vi gjorde på semestern.

Hejdå Skottland jag saknar dig.

Läsutmaningen

Hej. Jag kommer försöka uppdatera här om/när jag läser ut en bok. Utmaningen fortsätter 2018 och 2019 eftersom jag inte läser i närheten av så mycket som jag skulle vilja. Om du läser det här i mobilen ser listan skitkonstig ut. Bemuschäkt.

LÄS
2017
2018
2019

En bok baserad på en saga

En Augustprisvinnare

En YA-bestseller

En bok du inte har läst sedan gymnasiet

En bok som utspelar sig i dina hemtrakter

En bok som översatts från annat språk än engelska

En romantisk bok som utspelar sig i framtiden

En bok som utspelar sig i Asien

En bok som är kortare än 150 sidor

En New York Times-bestseller

En bok som blir film i år

En bok som rekommenderas av en ny bekantskap

En bok du kan läsa på en dag

En bok skriven av en kändis

En bok som är minst 100 år äldre än du

En bok som är längre än 600 sidor

En sci-fi-bok

En bok som rekommenderas av en familjemedlem

En serieroman

En bok som ges ut 2019

En bok vars huvudperson har samma sysselsättning som du

En bok som utspelar sig på sommaren

En bok och dess prequel

Ett mordmysterium

En bok av en komiker

En dystopisk roman

En bok med blått omslag

En poesibok

Den första boken du ser i en bokhandel

En klassiker från 1900-talet

En biblioteksbok

En självbiografi

En bok om en road-trip

En satirbok

En bok som utspelar sig på en ö

En bok som du blir glad av

En novellsamling

 

 

The Mortal Instruments, Cassandra Clare

 Good Omens, Terry Pratchett & Neil Gaiman

 

 

Kallocain, Karin Boye

 

 

The Graveyard Book, Neil Gaiman

American Gods, Neil Gaiman

 

Dead Ever After, Charlaine Harris

 

 

NOS4A2, Joe Hill

 

War of the Flowers, Tad Williams

Vei bok 1, Sara Bergmark Elfgren & Karl Johansson

 

Fangirl, Rainbow Rowell

Drawing Blood, Poppy Z. Brite

 

 

 

 

 

 

 

 The Cipher, Kathe Koja

 

 

Neverwhere, Neil Gaiman

 

 The First Law-trilogin, Joe Abercrombie

Vampire Academy och Bloodlines, Richelle Mead

Trigger Warning, Neil Gaiman


Och här kommer jag skriva om böckerna i den ordning jag läser dem.

The Mortal Instruments av Cassandra Clare är ett ungdomsäventyr med en kvinnlig huvudperson. Jag googlade mig fram till att det finns en del kontroverser kring Clares verk, hon anklagas för att plagiera och bete sig illa. Böckerna är rätt underhållande ändå. Alla är väldigt hjältemodiga och jag gillar när sexscener i böcker innehåller kontinuerlig samtyckeskoll. Jag läste alla böckerna på några dagar, det var lagom. (Januari 2017)

American Gods av Neil Gaiman är sketabra. Om jag hade velat hade jag kunnat skriva in den på flera punkter i listan men jag har gjort en regel om att varje bok bara får förekomma en gång. American Gods är ett gudomligt roadtripäventyr som undersöker (im-)migration och identitet och tro och religion. Första avsnittet i TV-serien kom 30 april och det ser mycket lovande ut. Blod och våld, hurra. Snart kommer en serieromansvit också som jag antar att jag blir tvungen att köpa. (Våren 2017, jag minns inte exakt när)

The Graveyard Book av Neil Gaiman är en bok som väl kanske är skriven för unga läsare fast alla är ju barn egentligen. Den handlar om Bod som växer upp på en kyrkogård. Bod råkar ut för en massa grejer och måste mer och mer hantera dubbelheten i att vara den enda levande som bor bland gravarna, samtidigt som han inte kan delta fullt ut i den levande världen. Urbra. (Vår! 2017)

Vei bok 1 av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johansson är en sprojlans ny (våren 2017) serieroman om Vei som är krigare från Jotunheim. Vei blir uppdragen ur havet av en båtlast med vikingar från Midgård. Hon och en av vikingarna blir sedan indragna i ett maktspel, bokstavligen. Jag tyckte att boken var för kort. Det måste ju vara ett gott betyg, eftersom jag ville ha mer. Ser fram emot fortsättningen, är skitnyfiken. (Vår/försommar 2017)

Neverwhere av Neil Gaiman är väl kanske inte en klassisk road trip-bok men de förflyttar sig och gör spännande grejer och har ett mål med sin resa och så. Den är lite svår att placera, men jättebra. (November 2017)

Kallocain av Karin Boye är en jäla klassiker av en anledning, om man säger så. Leo Kall är motbjudande och patetisk och välbekant. Övervakningen är skrämmande och aktuell och boken är så jävla bra. Värd att läsa för Lindas insikt om kvinnors värde i Världsstaten. Heja Boye. (typ 27 november 2017)

Trigger Warning av Neil Gaiman är en samling konstiga historier som handlar om grejer. De är väldigt olika och väldigt bra varenda en. Jag började läsa när vi vandrade omkring på Kebnekaisemassivet i somras (2017). Eller inte medan vi vandrade förstås, men i tältet på kvällarna. Det är ljust nog. Jag läser i busskuren på väg hem från jobbet nu, i slutet av november. Jag kan nog läsa i den norrbottniska kvällssolen. Boken är mysig och krypig och spretig och passar utmärkt på fjället. (28 november 2017)

Fangirl av Rainbow Rowell handlar om att börja plugga på universitet och flytta hemifrån och bli ihop och utvidgas. Och om att det går att göra allt det och fortfarande vara en fangirl och grina när sista boken i Simon Snow-serien släpps. Det är en ganska lättsam bok men Rowell fick mig att identifiera mig med och tycka om karaktärerna så himla mycket att jag snyftade till ett par gånger när det var sorgligt och/eller fint. (30 november 2017) 

Dead Ever After av Charlaine Harris är den sista boken i serien i The Southern Vampire Mysteries, böckerna om Sookie Stackhouse. Den var inte riktigt lika underhållande som de andra, men så är det ju den sista. Trådar ska knytas ihop, allt måste avslutas på ett tillfredsställande sätt. Det går inte att avsluta en sån bok med en dramatisk cliffhanger. Den har stått i min bokhylla sen den kom 2013. Ryggen har solblekts och jag har glömt att läsa den. Men nu är det gjort. Det tog inte en hel dag. (1 december 2017)

Vampire Academy och Bloodlines av Richelle Mead är inte en bok utan tolv, som jag läste på lika många dagar. Det är två serier om sex böcker vardera. Vampire Academy handlar om Rose Hathaway som är en badass halvvampyr som räddar världen. Bloodlines är en spinoffserie som handlar om Sydney Sage. Sydney är alkemist och svinsmart. Bägge serierna är väldigt typiskt heteronormativa YA paranormal romance:iga, men samtidigt fyllda till bredden av vettiga kvinnliga karaktärer med bredd, djup och agens, tjejer som har sex utan att få massa skit för det, pojkvänner som hajar och uppmuntrar flickvänners styrka och kompetens och ungdomar som räddar världen. Allt sex är lustfyllt och sker med samtliga inblandades samtycke och... jag är en sucker för vampyr-YA-böcker. (30 januari 2018)

The War of the Flowers av Tad Williams är en lång fantasyroman som handlar om Theo Vilmos och hans äventyr i Faerie. Jag läste första delen när den kom i svensk översättning för massa år sedan. Det var min moster som gav den till mig, och det var hennes exemplar av boken jag läste nu. (Augusti 2018)

Drawing Blood av Poppy Z. Brite var sketabra. Jag saknade karaktärerna så mycket när jag var klar att jag hade svårt att börja med nästa bok. Brite beskriver sina miljöer och karaktärer så bra att jag vill göra en serieroman av Drawing Blood. (Augusti 2018)

NOS4A2 av Joe Hill handlar om barndom och julafton och fantasivärldar och otäcka jävla vampyrungar och en ful gubbe. Den var jättebra. Jag sket inte på mig av skraj som jag gjorde när jag läste Heart Shaped Box för hundra år sedan men stämningen var mysläskig hela tiden och det är ett rätt gott betyg för en bok som är nästan 700 sidor lång. (29 augusti 2018)

The Cipher av Kathe Koja handlar om förändring och om folk i utkanten av samhället. The Funhole är ett mörkt hål i ett förråd i huset där Nicholas bor. Nicholas och människor runt honom (störiga, pretentiösa konst-typer, ett par nya vänner och tjejen han ligger t.ex.) förändras av hålet. Kathe Koja fick ett par priser för boken när den kom 1991. Den är skitkonstig och äcklig och guckig och kroppslig och bra som fan. (31 december 2018)

Good Omens av Terry Pratchett och Neil Gaiman är en av mina favvoböcker men det var skitlängesen jag läste den. Den blev serie i våras och då var det så klart dags att läsa den igen. (Maj 2019)

First Law-trilogin (The Blade Itself, Before They are Hanged, Last Argument of Kings) av Joe Abercrombie är rolig och våldsam och blodig och snarky och jättebra. Böckerna handlar om en massa osympatiska typer av tvivelaktig karaktär som försöker låta bli att dö. (18 juli 2019)

Inte på listan:

All Souls-trilogin av Deborah Harkness handlar om en doktor i medicinsk historia (och häxa) som forskar om alkemi och snubblar över ett magiskt manuskript och träffar en 1500 år gammal vampyr. Det är ett äventyr som handlar om en förbjuden romans och övernaturlig politik och massa alkemi och snygga beskrivningar av elisabetanska London och moderna Oxford och magi. Jag såg de första fem avsnitten av A Discovery of Witches (den första säsongen är baserad på den första boken i trilogin) och var tvungen att veta hur det slutar så jag läste alla tre böckerna, omkring 1700 sidor, på fem dagar. (Runt 24 oktober 2018)

Lost Souls av Poppy Z. Brite handlar om vampyr-twinks i den amerikanska södern i början av 1990-talet. Fast den handlar om mycket mer så klart för det är en skitbra bok. Den handlar om vänskap och folk som är beroende (på (ibland över) gränsen till besatthet) av varandra och kärlek och sex och tabun och normer. Huvudpersonerna har brister och gör fel och är på många sätt jävligt osympatiska men också mjuka, sårbara och fina. (5 januari 2019)

Sheffield

Hej!

Vi (jag och den som jag är gift med) har varit i Sheffield i några dagar. Det huvudsakliga syftet med resan var att se gubbar spela snooker irl. Elvis hade fler biljetter än jag (det var bestämt så), så jag hade lite tid för museum och promenix på egen hand vilket var rätt skönt. Jag försöker öva på att vara ensam på semester och då är det ju bra att kunna göra det utan att faktiskt vara ensam. Första gången åtminstone.

Vi har haft det bra. Sheffield är en trevlig stad och lokalborna är lite som hobbitar. 

NU BLIR DET BILDER!

Ajö

LÄS 2017

Jag utmanar mig själv att läsa en jävla massa böcker i år eftersom jag tveklöst kommer misslyckas och det är så gött att vara besviken på sig själv. :D

Här är min lista som jag har stulit och översatt och gjort om litelitegranna:

En bok baserad på en saga
En Augustprisvinnare
En YA-bestseller - The Mortal Instruments, Cassandra Clare
En bok du inte har läst sedan gymnasiet
En bok som utspelar sig i dina hemtrakter
En bok som översatts från annat språk än engelska
En romantisk bok som utspelar sig i framtiden
En bok som utspelar sig i Asien
En bok som är kortare än 150 sidor
En New York Times-bestseller
En bok som blir film i år
En bok som rekommenderas av en ny bekantskap
En bok du kan läsa på en dag
En bok skriven av en kändis
En bok som är minst 100 år äldre än du
En bok som är längre än 600 sidor
En sci-fi-bok
En bok som rekommenderas av en familjemedlem
En serieroman
En bok som ges ut 2017
En bok vars huvudperson har samma sysselsättning som du
En bok som utspelar sig på sommaren
En bok och dess prequel
Ett mordmysterium
En bok av en komiker
En dystopisk roman
En bok med blått omslag
En poesibok
Den första boken du ser i en bokhandel
En klassiker från 1900-talet
En biblioteksbok
En självbiografi
En bok om en road-trip
En satirbok
En bok som utspelar sig på en ö
En bok som du blir glad av

Jag har hunnit läsa The Mortal Instruments av Cassandra Clare. Jag är snart klar med American Gods av Neil Gaiman (så att jag hinner smälta den innan serien börjar). Sen får vi se.

Ajö

100% nytt

Hej

Allt är nytt. Klockan är nu mitt på dagen och jag kommer antagligen sjösätta det här spektaklet senare ikväll. Det är en så kallad riktig hemsida. Det är dags för det nu. Det går att titta på bilder och köpa grejer för den som har stålars att strö omkring sig. Jag vet inte riktigt vad jag håller på med men berätta gärna vad ni tycker. 

En del bilder och sånt har inte följt med från Wordpress och det kan se lite konstigt ut i de blogginlägg där sånt saknas. Vi får se om jag orkar gå igenom och fixa nån gång. Bloggen finns kvar på annan adress så att den som är nyfiken kan gå tillbaka dit och läsa. 

Jag kom hem från bokmässan i söndags. Där sålde jag flera Tomtenietzschejulkort och Freudefulla kukar samt blev sur på en tant som stal en av varje. Hoppas att hon får riktigt dåligt samvete och ont i magen när hon ska skicka dem i jul. 

Statistik

Jag glömde. Måste ju redovisa statistik från resan. Det hör till.

Öar: 2
Orter: 7*
Resor: 4**
Berg och kullar: 3***
Torn: 2
Steg: 213 438****
Steg per dag: 16 418
Promenerade kilometer: 149****
Promenerade kilometer per dag: 11,5
Flest steg samma dag: 34 027****
Flest km samma dag: 22,6****
Cyklade kilometer: typ 50
Höjd till fots: 600möh
Höjd i litet flygplan: 900 meter? Jag fattar inte höjdmätaren.
Magnifika utsikter: Oräkneliga
Delfiner: 1, kanske 2

Har jag missat nåt?

2016-07-29 15.10.25
2016-07-29 15.10.25

* Edinburgh, Fort William, Mallaig, Portree, Uig, Inverness, Drumnadrochit
** Flyg till och från Edinburgh samt dagsutflykter ej inräknat. Edinburgh-Fort William (buss, byte i Glasgow), Fort William-Portree (tåg FW-Mallaig, färja Mallaig-Armadale, buss Armadale-Portree), Portree-Inverness (buss), Inverness-Edinburgh (tåg)
*** Arthur's Seat, Ben Nevis (halvvägs), The Storr
**** Enligt den inbyggda stegräknaren i min telefon

Skottland kapitel fem; Inverness 29 juli-2 augusti

Vi (jag) lämnade Isle of Skye med en ledsen klump i magen. Det är ok att känna sig lite sorgsen när en lämnar sitt nya favvoställe. Vi åkte över bron vid Kyle of Lochalsh. Resan tog tre timmar ungefär. Jag satt vid en märklig nödutgång längst bak i bussen. Det enda en behövde göra för att öppna dörren var såvitt vi kunde utröna att trycka på en knapp precis i höjd med höften. Det verkade lätt att råka komma åt den men vi testade inte. Hade ingen lust att ramla ut nämligen.2016-07-29 18.38.41 Jag fortsätter upprepa mig: Det är vajert att åka buss i Skottland. 2016-07-29 18.40.012016-07-29 19.21.49 När vi kom fram till Inverness gick vi rätt på en gång trots att vi inte hade nån annan karta än den på hotellbokningsbekräftelsen som visar gatan hotellet ligger på. Vi var mycket nöjda med oss själva. Vi checkade in och blev visade till rummet. Det pågick ett bröllop i hotellets festlokal, det var rajraj och kul. Hoppas att de lever lyckliga i alla sina dagar eller så länge de känner för det och så vidare.

Alla (tre) ställen vi bodde på i högländerna hade en strömbrytare utanför badrummet för att slå igång (varm-)vattnet till duschen och en elektrisk mackapär med på-knapp och temperaturreglage i duschkabinen. På hotellrummet i Inverness fanns inte en enda krok och bara två galgar. Vi placerade omsorgsfullt våra kläder i högar på golvet.2016-07-29 21.18.12

På morgonen den trettionde åt vi skotsk hotellfrulle (baked beans, stekt ägg, potatisplättar, grillad tomat och rostat bröd-berg precis som överallt annars. Köttätare får haggis och blodpudding också) sen gick vi till slottet i Inverness. Det ser ut som en kuliss eller ett legohus eller nåt. Skitfult. Det fanns ett riktigare slott tror jag, men jakobiterna sprängde det i luften 1746. Nån gång sen dess fick nån tramsebyxa för sig att det var en bra idé att bygga ett nytt slott. De har åtminstone ok utsikt över floden Ness, eller "the river Inver" som jag hörde en amerikan säga på gatan. Inverness kommer från gäliska Inbhir Nis som betyder "mouth of the Ness". 2016-07-30 10.39.26

Vi spatserade förbi ännu en kyrkogård och stans gamla kyrka. Det finns flera nyare, bland annat en katedral som är ganska tjusig men alldeles för ny. Den här har åtminstone gamla anor även om mycket är renoverat de senaste tre hundra åren eller nåt. Kyrkan användes för att förvara krigsfångar efter slaget vid Culloden 1746 då det sista jakobitupproret mötte sitt slut. På kyrkogården finns två stenar som inte markerar gravar. Stenarna står nio steg ifrån varandra och tros ha varit till för avrättningar. Den ena stenen har två gropar medan den andra har ett hugget V i överkanten. Dödsdömda jakobiter satt på eller stod på knä bakom den ena stenen. Den som verkställde avrättningen la musköten i skåran på den andra stenen och sköt. 2016-07-30 11.11.582016-07-30 11.23.14

Stadspromenaden och kyrkogårdsbesöket var mest ett sätt att fördriva tiden till 12:45 då bussen till Urquhart slott gick. Slottet är (som den uppmärksamme kan se nedan) en ruin. Delar av slottet förstördes 1692 för att inte jakobiterna skulle kunna använda det. Sen dess har det förfallit. Ruinen ligger på stranden vid Loch Ness och är av ganska självklara skäl ett välbesökt turistmål. Här kan en spana efter Nessie i historisk miljö. Det kostar £8.50 att gå in men det är det värt, framförallt för utsiktens skull. 2016-07-30 13.34.48

Här försöker min make förstöra en bild. Tji fick han, nu får han skämmas på bloggen.2016-07-30 13.37.03

Det är en ganska maffig ruin men den är full av folk (duh) och eftersom vi för ett år sedan besökte Spis slott som är typ slottsruinernas slottsruin känns allt lite litet. Men en ska inte hålla på och jämföra. Urquhart är fint. 2016-07-30 13.38.44 2016-07-30 13.59.06 2016-07-30 14.07.08 DSC_0696beskuren2016-07-30 14.09.06

Efter Urquhart gick vi till den närbelägna byn Drumnadrochit där vi tog bussen tillbaka till Inverness. Det tar en halvtimme ungefär. Vi gick väl omkring på stan och tittade på grejer ett tag sen gick vi tillbaks till hotellet och åt och sov tidigt. Söndagen den trettioförsta juli var en STOR DAG.

Jag var lugn när vi gick upp. Hotellfrukost igen, kaffet smakade besvikelse. Vi gick in på ett kafé och beställde bryggkaffe men det smakade som att de trodde att kaffe bryggs genom att låta sump simma omkring i avloppsvatten en stund. Sen gick vi, något missnöjda och med fjärilar i magen, till en närbelägen busshållplats för att ta snabbussen till flygplatsen. När vi kom fram dit knaprade vi på varsin jågertburk och en banan. Kanske nån macka, jag minns inte. Kakor fanns det i alla fall. Jag var vid det här laget skitnervös. 2016-07-31 12.33.20

Vi satt vid ett picknickbord utanför Highland Aviation, den lokala flygskolan. Jag skulle nämligen flyga ett flygplan. Här står jag och ser jävligt skum ut vid planet:2016-07-31 13.56.43

Jag blev ganska lugn när vi kommit upp i luften. Den riktiga piloten, som hade det egentliga ansvaret för att hålla planet i luften, var trevlig och pedagogisk. Han förklarade till exempel hur säkerhetsbältet fungerade och hur en gör för att styra. Bra grejer att veta.

Att flyga ett litet flygplan är så obeskrivligt jävla dödshäftigt. Jag får fjärilar i magen av att titta på bilderna. Allra först blev vi tvungna att lämna plats för ett annat plan som ville akta sig för ett mindre regn. Det innebar att vi fick åka in i det mindre regnet. "Oj, här var det lite turbulens" sa piloten. "Eehehe ja" sa jag. Lite turbulens skakar om ett pytteplan ganska rejält, ska jag säga er. Jag hade ändtarmen i halsgropen i några sekunder, sen återhämtade jag mig och tittade ut genom fönstret ordentligt. Efter en stund fick vi vända tillbaks mot målet: Loch Ness. 2016-07-31 14.25.20

Här är Urquhart slott igen, i en lite annan vinkel än på bilderna ovan. 2016-07-31 14.28.23

Här försöker jag se cool ut på bild men i själva verket jublar jag inombords. Jag hade nyss styrt in planet över sjön och inte kraschat. Spakarna är superkänsliga och en måste parera vinden som annars gör att planet svänger hit och dit. Det märks inte, sa piloten, men det går ganska snabbt och vindarna blir rätt hårda. Det är svårt att avgöra hur mycket tryck på spakarna som krävs för att hålla planet på rätt kurs. Men mest är det så jävla roligt.2016-07-31 14.32.43

Vi flög under ett grått moln och över The Black Isle (an t-Eilean Dubh) som inte är en ö utan en halvö. 2016-07-31 14.39.39 2016-07-31 14.44.22 2016-07-31 15.53.28

Att köpa den där trekvartsflygningen var ett av semesterplaneringens bästa beslut.

När vi kom tillbaks in till stan blev det solglasögonväder i flera minuter. Vi gick förbi katedralen (jag gick in, han väntade utanför).2016-07-31 16.16.59

Sen gick vi till The Castle Tavern där de serverade brie- och rödbetstart (vad heter tart på svenska? Paj utan lock?) med pommes och lökringar. Och Bottlenose bitter och en whisky naturligtvis. Den som har flugit flygplan får en whisky.

2016-07-31 19.25.56

När vi kom tillbaks till hotellet hade nåt klantarsle råkat välta min öppna ryggsäck in under skrivbordet. Det var ganska ok eftersom jag har mina persedlar i därför avsedda och specialsydda påsar men vafan liksom. En liten ursäktande lapp kan en väl få av vem det nu var som välte, eller? Nåja. Jag hivade tillbaks skiten i ryggan och lutade den mot väggen och en pall. Där stod den säkert, trodde jag. Men när vi kom tillbaks till rummet nästa kväll hade nån jävla klant flyttat pallen så att ryggsäcken hade vält igen. Den gången ramlade inget ur eftersom jag hade varit förutseende nog att stänga till lite. Den andra gången ville jag verkligen ha en lapp. "Hej, nu har vi vält din rygga två gånger. Förlåt. Det är inte tjuvar och/eller spöken på rummet" hade det kunnat stå. Vi sa inte ens till i receptionen. Kändes rätt poänglöst i och med att det egentligen inte gjorde nåt och det innebar så försvinnande litet besvär för oss. Vi hade det ju bra på hotellet.2016-07-31 21.31.04

Nästa dag, den första augusti, bestämde vi att vi var less på kasst hotellkaffe och tung frukost. Vi gick till Blend, ett kafé där vi hade stannat till någon av de andra dagarna. Vi visste att de hade en stor vegmeny med många helvegetariska alternativ och flera andra rätter som kunde moddas. Vi visste dessutom att de serverar rimligt kaffe. Jag sluddrade fram en beställning, ursäktade min bristande talförmåga med att jag inte hade fått nåt kaffe än och beställde "coffee, as large and black as possible". Det var asgott.

Vid lunch klev vi ombord på delfinspanarbåten Dolphin Spirit. Det var måndag och sista dagen innan hemresan. Vi såg en delfin på väldigt långt avstånd (kanske två, men det är svårt att säga).

2016-08-01 12.15.57-2

Efter båtturen som var väldigt behaglig åkte vi över en bro till byn North Kessock, som är ett slags delfinspanarcentrum. Vi satt vid vattnet och tittade ut i bukten hela eftermiddagen. Det var jätteskönt trots att vi inte såg en enda delfin. Det var nästan folktomt och utsikten var bra.2016-08-01 16.43.13

Vi skulle ta en buss tillbaks till stan klockan 18. Runt klockan 17 upptäckte vi att hotellets bar och restaurang hade öppnat så vi köpte varsin öl och spanade på vattnet från en trevlig veranda. 2016-08-01 17.37.51 2016-08-01 17.40.26

När ölen var slut gick vi över gatan till busshållplatsen men bussen var sen så vi spankulerade några meter ner till stranden där jag började fota smågrejer. Elvis fotade tydligen mig.2016-08-01 18.07.07DSC_0701 DSC_0713

När vi kom tillbaka in till Inverness var det dags att börja fundera på vad vi skulle äta. Vi kom på att det ligger en mexikansk restaurang ett stenkast från The Castle Tavern så vi gick dit för att inspektera menyn, som till vår stora glädje innehöll en vegetarisk tapasmeny. Vi beställde en av varje av de vegetariska rätterna och delade på allt. Vi blev väldigt mätta och extremt belåtna. Serveringspersonalen blev väldigt glad av att få dricks vilket gjorde oss ännu belåtnare. Det var ett trevligt ställe.2016-08-01 20.01.41

Sen gick vi hemåt.2016-08-01 20.03.24

Här är en asläskig docka i ett skyltfönster på väg till vårt hotell. Den bara satt där. Jag hade inte lagt märke till den tidigare men jag utgår ifrån att den bor i det där fönstret och regelbundet gör förbipasserande illa till mods.2016-08-01 20.56.36

På morgonen den andra augusti gick vi upp och packade det sista som skulle ned i ryggsäckarna. Sedan gick vi till stationen och tog ett tåg tillbaks till Edinburgh, hoppade på flygbussen och åkte ut till flygplatsen. Sen åkte vi hem.2016-08-02 18.05.53

Slut på sagan, ajö!

Skottland kapitel tre; Isle of Skye del 1, 27-28 juli

Resan från Fort William till Mallaig med The Jacobite var urtjusig. Utsikten var naturligtvis magnifik och vi åkte över den så kallade Harry Potter-bron. Glenfinnanviadukten för läsare som är helt kulturbefriade. Det var ganska disigt och tågfönstren immade men vi hade lyxigt godis och jag hade, naturligtvis, Harry Potter-ljudbok i öronen och låtsades att jag var på väg till Hogwarts. Sen kom vi fram till Mallaig där vi väntade på färjan i en dryg timme. Det var lite sol för första gången på länge, det var skönt. Jag stod och spanade ut över vattnet. Det var också skönt. Det här inlägget kommer innehålla så många bilder att jag har bestämt att det funkar bäst att dela upp det i två. Kapitel fyra kommer alltså innehålla Skye del 2.

2016-07-27 14.44.30

Återigen det här med att åka tåg (eller buss) genom Skottland. Här med ånglokspuffar. 2016-07-27 17.14.13

Glenfinnanviadukten och Hogwarts express/The Jacobite, här fotat genom ett immigt fönster men jag intalar mig att det gör bilden ännu mer magisk och mystisk.2016-07-27 17.16.05

Sen gjorde jag mig redo för att åka båt. 2016-07-27 17.44.54

Det var inte särskilt höga vågor men färjan var liten så vi plöjde inte genom vågorna som större båtar skulle gjort, utan vi gled ovanpå och det blev därför en ganska gungig resa. Det skvätte, jag fotade. Solen sken i bakgrunden. Allt var bra, jag hade fjärilar i magen för vi var på väg över till Isle of Skye. Vi landade i Armadale och gick direkt till bussen som skulle ta oss till Portree.2016-07-27 18.32.10

Åka buss på Skye är ännu bättre än att åka buss på den stora ön. Det är knappt en tror det är sant, så vackert är det. 2016-07-27 19.07.31 2016-07-27 19.40.01 2016-07-27 20.07.47

När vi kom fram checkade vi in hos Kevin som har B&B i sitt hus två minuter från centrala Portree. Det bor typ två tusen personer i stan, så det mesta är på ett par minuters avstånd men vägen lutar i förtifem grader. Vi var vid det här laget ganska trötta. Vår värd berättade att butiken vi passerade på vägen har öppet till 23. Vi blev överlyckliga, jublade och gick dit för att köpa kvällssnafs och matsäck till morgondagen. Vi hade nämligen hyrt cyklar av Mark på Skye Bike Shack. Till att börja med sa vi att vi ville ha vägcyklar men vi ändrade oss när vi insåg att vi inte skulle kunna hantera det så vi hoppade upp på varsin väldigt lätt och snygg mountainbike och trampade iväg.2016-07-28 09.52.33

Jag och Mark (Mark var alltså inte med på cykelturen men han hjälpte oss att planera) hade bestämt att vi skulle till Faerie glen vid Uig och sen tvärs över ön till Kilt rock och så söderut tillbaks till Portree. Den som jag är gift med var skeptisk. Det visade sig snart att hans naturliga stoppning lämnade en del att önska. Han fick ont i röven. Jag hade det fortfarande rätt ok eftersom jag är begåvad med bra vaddering i stjärten. Vi stannade vid Faerie glen och åt matsäcksmackor, sedan vände vi tillbaks. Jag hade gärna åkt vidare men det är inte kul för nån om hälften av sällskapet har så ont i ändan att det hela blir ett lidande. Vi cyklade ganska långsamt tillbaka söderut och hoppade av och petade på grejer i vägkanten. 2016-07-28 09.57.41

På väg norrut stannade vi till när vi hörde ett märkligt ljud. Det visade sig vara ett jävla superduperöverljudsdödsmilitärplan som susade omkring. Det åkte förbi ett par-tre gånger (eller så var det olika varje gång). Vi vet inte varför, men det flög lågt och lät högt. Jag tänkte genast på Maverick, den jävla röven. 2016-07-28 11.09.48

Så här såg det ut när vi kom fram till Faerie glen. Det går inte riktigt att beskriva hur det är där, det är så vajert och märkligt. Det var förstås massa andra där samtidigt. Aldrig får en vara ifred. 2016-07-28 12.10.59

Jag klättrade omkring på grejer medan Elvis satt och väntade halvvägs upp på kullen. 2016-07-28 12.20.172016-07-28 12.20.22

Här kan en klämma sig igenom/upp/över och gå upp. Jag smutsade ner mig och var nöjd. 2016-07-28 12.20.48 2016-07-28 12.27.02

Här, precis ovanför min makes huvud, står jag och spanar. DSC_0579 2016-07-28 12.28.19

"Se glad ut!" sa han upprepade gånger men jag kan inte göra grejer på beställning så jag såg ut så här istället.DSC_0571

Det är läskigt att vara på vägarna på Skye (och i andra delar av högländerna, skulle jag tro). Vägarna är smala och krokiga och saknar ofta vägren och det lutar brant uppför eller nerför hela tiden, så en vinglar omkring för att kontrollera uppförstrampet eller bromsen och farten. Bilförarna är oftast schysta och lämnar gott om plats åt en men det är inte alltid det går. Ibland blir det möte, till exempel, och då gör en bäst i att ställa sig bredvid vägen för att inte riskera att bli mos. Samtidigt är det så himla fint på Skye och det märks tydligt från en cykel. Det går att stanna överallt och utforska grejer eller titta på utsikten och cykel innebär viss frihet på ett sätt som bil och buss saknar. Synd att en blir så jävla mör i benen.

När vi kom tillbaks till cykelskjulet bjöd Mark på kaffe. Vi hälsade på hans höns och pratade om turism, nedgång i välfärden, att skottar och skandinaver känner samhörighet med varandra och att Skottland är mer socialistiskt än England och Wales (det var flera som sa det, alltid med viss stolthet. Det tyckte jag kändes bra). Nästan alla pratar om Brexit och hur urkukat det blev och vad de ska göra nu. Det är ju en ganska aktuell fråga. 2016-07-28 17.29.45

Mark tipsade om den lokala pizzerian så vi åt där (vi tror åtminstone att vi hamnade rätt, vi hittade bara en). Som tur var hade nån struntat i att komma så vi fick ett bord. I den här staden med 2491 invånare (enligt Wikipedia) måste en nämligen boka bord på pizzerian eftersom det blir fullsatt en torsdag i juli. Vi drack Skye ale, eller Ale of Skye som jag så otroligt fyndigt kom på att det skulle kunna heta. Smakade smaskens. Sen kom pizzan, den var också smaskens. Tack för tipset, Mark! Mark och hans familj har vegetariskt B&B. Om jag hade vetat det hade jag bokat rum där (fast det var awesome där vi bodde också och det var inte svårt att få frulle utan kött men ändå). 2016-07-28 20.48.26

Det serverades rimligt kaffe där vi bodde. Det, ska jag säga er, är en ovanlighet. Kaffet smakar i bästa fall blaskigt tevatten. Oftast smakar det sump och gamla sopor. Av nån anledning kan ingen greppa konceptet "svart kaffe" utan de ställer alltid fram en liter mjölk och tjugo portionsförpackningar med socker. Jag vill ha kaffe som är beskt och bittert precis som jag själv. 2016-07-29 08.41.05

På fredagsförmiddagen gick vi omkring i Portree. Vi gick ut på The Meall (det betyder the lump, bra namn) och spanade ut över vatten och träd och kullar och båtar och annat tjusigt. Här nånstans bestämde jag mig för att Portree och framförallt Isle of Skye är mina favvoplatser. Jag vet inte exakt vad jag tänker på i bilden nedan men jag gissar att det är nåt i stil med "jag vill aldrig nånsin i hela livet åka härifrån här ska jag stanna för alltid". DSC_0584

Vi gick till den gamla kyrkogården som såg ut precis som gamla kyrkogårdar ska. Jag vet ingenting om den men ska googla vid tillfälle.2016-07-29 10.34.15 2016-07-29 10.39.40 2016-07-29 10.40.19 2016-07-29 10.42.252016-07-29 10.40.48

Här är hamnen från ovan. Klumpen är höjden bakom husen. 2016-07-29 09.54.56

Kolla va, vad nöjd.2016-07-29 10.06.35

Här är mer utsikt från The Meall. 2016-07-29 11.04.07 2016-07-29 11.07.37

Sen åkte vi till The Storr. Planen var att cykla dit dagen innan men eftersom vi sket i det tog vi bussen. Jag ska berätta om hur det var där (hint: ganska bra) men det här inlägget är redan så långt att det får bli nästa kapitel.

Ajö!

Skottland kapitel fyra; Isle of Skye del 2, The Storr 29 juli

Det här kapitlet kommer kanske mest bestå av bilder. Vi fotade ganska mycket vid The Storr. The Storr är en klippig kulle (eller ett litet berg om en vill) nån mil nordost om Portree. Vi hade tänkt cykla förbi men eftersom vi inte gjorde det bestämde vi oss för att ta bussen dit innan vi skulle vidare till Inverness klockan 17:40 den tjugonionde. Bussens biljettskrivare krånglade så vi fick en jättefin och speciell biljett. Detta höjde naturligtvis det redan goda humöret avsevärt. 2016-07-29 12.05.26

The Storr är en drygt 700 meter hög kulle vars branta och klippiga östsida och underliga stenformationer är resultatet av erosion och jordskred och inlandsis och sånt. Klippan är en del av the Totternish ridge, hela skiten är resultatet av ett enormt skred. Den största och mest kända stenklumpen är Old Man of Storr som är närmare 50 meter hög och asmaffig. Enligt en eller annan folksaga var det en lokal jätte som dog och blev begraven under klippan. Det är jättens fingrar som sticker upp ur marken, själva The Old Man är tummen. Jag hade läst nånstans att det tar ungefär en timme att gå från parkeringen upp till de balla stenformationerna. Vi tänkte att vi kanske skulle klara det på fyrtio minuter, det brukar vara så med tidsangivelser. Men det är brant, lerigt och fullt av lösa stenar på vägen upp så det tog ganska precis en timme. En jävligt värd promenad.

På en skylt vid parkeringen står det att nån slags nordbor (Lochlannach från Norge förmodligen) landsteg i trakten och kände sig hemma eftersom landskapet påminner om Skandinavien. Många orts- och platsnamn har tydligen fornnordiskt ursprung. 2016-07-29 13.04.56

Här har jag bestigit en mindre kulle under uppstigningen. DSC_0603

Vi satte oss under gubben och hans kompisar för att äta lunch. Det serverades färsk frukt (färdigskuren och såld på burk i butik), ekologisk grekisk jågert, bröd och ost samt spektakulär utsikt. Efter maten tyckte jag att det var dags att gå på äventyr medan min make tyckte att det var dags att sitta stilla en stund så jag drog iväg en bit. 2016-07-29 13.21.39

Jag gick upp på en höjd och betraktade omgivningarna.2016-07-29 13.52.03

Nedan är en bild av Old Man of Storr m.m. En folksaga berättar om en man och en brownie som blev goda vänner. En gång när brownien var borta dog mannen av brustet hjärta sedan han mist sin fru. När brownien kom tillbaks från sina resor karvade han två minnesstenar, en stor (the old man) åt mannen och en lite mindre åt frun.2016-07-29 14.01.43

Nedan har jag tagit mig upp till en hög med stenar. Jag gick runt en kulle och bakom en annan och tänkte att jag skulle ta en enkel väg upp. Jag hamnade lite för långt åt höger och kravlade mig upp på det brantaste stället där det var löst grus istället för gräs. Inte så smart, men det gick bra. Upp kom jag ju, som synes.

På vägen ner gick jag utan att se mig för rakt, plask, i ett väldigt sankt område. Tur att jag hade mina springskor på mig. De består av sula och nät och torkar därför väldigt snabbt.DSC_0626

Här är min make bredvid en sten. Det är svårt att tydligt visa hur maffigt och stort allting är.2016-07-29 14.31.34 Nedan kan en se(?) en person i röd tröja som är på väg ned från gubben. Jag vet inte om det tydliggör storleken och maffigheten och den väldigt höga awesomenivån men jag försöker åtminstone.

Vi gick inte hela vägen upp till gubben. Som synes är det brant som satan och vägen upp är full med lösa stenar och grus. Vi var möra i benen efter cykelturen dagen innan och kände att det inte var helt värt risken att kravla uppåt när vi redan innan var lite skakis. Jag var som högst kanske 10 meter nedanför the old man, fast på en sida som inte syns i fotot nedan. Den i röd tröja och hens kompis var asstöriga, de kastade stora stenar på klippor för att skapa höga smällar som ekade i dalen och var allmänt härjiga och betedde sig som snubbiga snubbar. 2016-07-29 14.33.13

Här är rasade stenar. Det ser ut som nåt slags smågrus men det är det inte, det är rejäla bumlingar.2016-07-29 14.42.45

Vi gick runt från andra hållet. Där fanns ingen avrådande skylt. Vi såg alltså denna när vi redan hade gått där det var farligt. Vi överlevde men Elvis var nervös och ville inte att jag skulle stanna och fota för mycket. Jag tyckte att det var Ronja Rövardotter-mysigt och skojade om att det var som i Vargklämman och att om vi pratade för högt skulle det bli ras. Det blev det inte. Jag antar att vi var tystlåtna nog. 2016-07-29 14.45.05

Här står jag och ser ut som att jag är sju meter lång. Det är jag inte.DSC_0647

Här står min make bredvid en annan stor grej (och en främling av ungefär normalstorlek). "Stå här och fota mig när jag är där borta" sa han. Elvis alltså, inte främlingen. Jag försökte vänta på att främlingenskulle gå så att vi kunde få ett foto som låtsades att det inte var några andra där, men till ingen nytta. Det var massor av andra turister som gjorde turistljud och syntes och hade sig i faggorna. 2016-07-29 14.51.38

Jag stod lutad mot en klippa under the old man och glodde ut över en sänka mellan bergväggen och klippformationen där Elvis stod och väntade på mig/blev fotograferad. Jag väntade på att främlingen skulle akta på sig så att jag skulle kunna ta ett bättre kort. Då blev det plötsligt alldeles tyst. Jag hörde inte ett enda hojtande barn, inte en vindpust. Det enda som hördes var två kraxande korpar och - I shit you not - vingslag från de två fåglarna som var högt högt uppe i luften. Det var så obeskrivligt ballt. Och så plötsligt hör jag ett swishande och ser att en av korparna är på väg rakt emot mig. Den dök och svängde undan kanske 30 meter bort. BALLT.

I den svenska naturen är det ofta helt tyst, men då är det det hela tiden. Här var det sådär att alla moderna ljud och alla hintar om mänsklig närvaro plötsligt försvann. Det känns nästan som att tiden stannar, eller inte finns. Som att jag hade kunnat stå där precis när som helst och det hade varit likadant. Det är en spektakulär känsla.

Här är korpen som flyger bort från mig. 2016-07-29 14.53.09

Här är klipporna. 2016-07-29 14.55.19

Här är min spanande make2016-07-29 15.04.00

Här har vi tagit godispaus innan nedstigningen. Det är viktigt med godispaus. Vi köpte "lyx"godis i Fort William. Små påsar med smarriga fudgebitar och karameller. Smarrigt, och mysigt att sitta tillsammans och spana.2016-07-29 15.09.31

Jag skissade en skiss av gamla gubben och hans kompis medan vi åt godsaker. Sedan gick vi ner och väntade på bussen tillbaks till Portree som var lite sen. Det var stressande eftersom vi var tvungna att hinna med sista bussen till Inverness, kissa och hämta ryggsäckarna hos Kevin. Elvis rusade upp för backen för att hämta bådas packningar medan jag gick till en offentlig toalett utan papper, kissade och torkade mig med en näsduk som jag fått av en som var på väg ut från toaletten när jag gick in. Vi hann till bussen. 2016-07-29 16.19.21

Det sägs att när en har besökt Isle of Skye blir en aldrig helt fri. Det råder delade meningar om vad det beror på. Vissa hävdar att det är en övernaturlig kraft som fångar en medan andra säger att det är det vackra och spektakulära landskapet som gör't. 2016-07-29 17.56.34 Vi satte oss på bussen mot Inverness där vi landade strax innan klockan 21 på kvällen den tjugonionde juli.2016-07-29 18.11.01

Vi hörs i nästa kapitel, ajö!

Skottland kapitel två; Fort William 25-27 juli

Vi åkte buss från Edinburgh till Fort William. Det tog halva dagen och vi anlände i Fort William på måndagskvällen. Det är urtjusigt att åka buss och tåg genom Skottland. Naturen där är ju som de flesta vet rätt spektakulär och sånt syns tydligt från till exempel ett bussfönster. Chaufförerna kör snabbt och vägarna är krokiga så bussresorna innebär också viss skräck men det är det värt. Nånstans på vägen, ungefär där låglandet övergår i högland, börjar de skriva vägskyltarna på två språk. Jag roade mig med att (i huvudet, en vill junte skämmas utåt så att säga) försöka uttala de gäliska ortsnamnen. Det gick inte så bra, jag kan ju inte språket och lyckas inte uttala de vanliga skotska namnen heller. 2016-07-25 17.03.49Så här kan det se ut när en åker buss i Skottland. 2016-07-25 17.19.46

I Fort William bodde vi på St. Andrew's House hos Sheena och Tom. De är urgulliga och hjälpsamma och lagar rimlig frulle åt äventyrslystna turister. Huset är en gammal skola som kyrkan lät bygga för ett par hundra år sen eller nåt. När det inte behövdes/fanns pengar till nån kyrkskola längre styckades marken upp och huset blev två bostäder. Sheena och Tom äger hela huset och bor i en del medan de har bead and breakfast/gästhus i en annan del. Vartannat hus i Skottland hyser B&B-verksamhet men jag vetetusan om det verkligen är värt det, det verkar innebära väldigt mycket jobb och kanske inte så mycket vinst och/eller fritid. Men vad vet väl jag?! Fint hus i alla fall.2016-07-25 19.34.10

Vi åkte till Fort William för att gå omkring i naturen. På vägen dit åkte vi igenom Glen Coe fast det var inte där vi gick. Vi tog istället en rask trask till besökscentret vid Glen Nevis. Fast allra först gick vi förstås till turistinformationsbutiken för att köpa karta. Den här gången köpte vi en riktig, med plastficka och ordentliga höjdangivelser. Vi skulle ju uppåt. Vi köpte också en liten bok med traktens vandringsleder för att ha en aning om bra ställen att gå så att vi inte fastnar på ett berg till exempel. Den lilla boken, liksom allt annat, blev rätt fuktig under dagen men den är fortfarande användbar för framtida strapatser.

Besökscentret ligger ett par-tre kilometer utanför stan. "Det tar en timme ungefär att gå" sa turistinformationspersonalen, men i verkligheten tog det kanske 25 minuter. Lagom uppvärmning, med andra ord.2016-07-26 11.23.36

När vi kom fram gick vi över en hängbro, så här såg det ut där:2016-07-26 11.42.31

Sen gick vi upp mot Ben Nevis längs bergsleden runt Meall an t-Suidhe (efter att ha gått några hundra meter eller så längs med vattnet för att komma fram till leden). Ben Nevis är Storbritanniens högsta berg, 1344 möh. Berget och dalen och allt runtomkring är så beläget att en börjar gå på nära nog 0 möh och sneddar upp på det branta berget. Det var lite regn i luften men det var inte mer än ett skvätt som snart gick över. Det gjorde inte så mycket, det var torrt på marken och friskt i luften. Och lite dimmigt högre upp i bergen.2016-07-26 12.40.00 2016-07-26 16.28.26 2016-07-26 12.59.57 2016-07-26 13.00.33

Här går (står) vi vid (ovanför/vid sidan av) Allt na h-Urchaire eller Red Burn vid typ 400 möh eller nåt. Det är väldigt vackert där, det syns tydligt trots att sikten var rätt dålig.2016-07-26 13.11.58 2016-07-26 13.12.27 2016-07-26 13.29.38-1

Sen kom vi upp till Lochan Meall an t-Suidhe eller Halfway Lochan. Den ligger på 570 möh ungefär men vi gick inte riktigt ner utan stannade vid sexhundrametersstrecket där vi åt vår medhavda lunch (det blev en matsäckssemester, vi hade mackor och jågert och hemgjorda energikakor och allt möjligt med oss överallt). Vi satte oss bredvid leden, bakom/under en liten kulle för att få lite lä. Vid det här laget hade det börjat blåsa ordentligt och molnen sänkte sig allt lägre. Fåren bräkte, de är överallt i högländerna och bajsar där en ska sätta fötterna. 2016-07-26 13.44.48

Det började bli både kallt och fuktigt. Det blåste ordentligt i molnet som slöt sig kring oss. Inte ens vi är så hårda att vi kunde hantera det. Som tur var hade vi med oss lite varmare kläder som vi kunde byta till. Min plan var att gå till sjöns spets för att äta men i och med att vinden tilltog och det blev sämre och sämre sikt insåg jag att all envishet i världen inte skulle göra det rimligt att gå bort dit för att knapra på en macka. 2016-07-26 13.48.43

Det var inte direkt varmt bara för att vi hittade ett lähål. 2016-07-26 14.02.57

Vi hade det ok ändå. Det kändes värt det. Vi hade precis gått upp för halva berget och hade redan på förhand bestämt att vi inte skulle gå längre än så. Vi sparar toppen till nästa gång, när vi har mer tid och muskler. Det sägs att delar av vägen upp är lite svårgådd och det är brant som fan särskilt åt norr. Det är ju trots allt en bergstopp, det brukar vara så. 2016-07-26 14.22.13

När vi hade lunchat började det bli väldigt blött. Det var inte riktigt regn utan mer vatten precis överallt och massor av väldigt kalla vindar. Då blev vi väldigt glada i beslutet att inte gå högre. Det gick inte att se leden upp längre och jag började frysa om fejset. Såg ball ut.2016-07-26 14.27.02

Jag fotade inte så mycket på vägen ner eftersom jag ville skydda telefonen från väta så jag la den i en plastpåse i ryggsäcken. Så här såg jag ut när vi var tillbaks vid besökscentret. Det är så fuktigt i Fort William att kläder och skor inte hade torkat ens litegrann när det var dags att packa dagen efter. 2016-07-26 16.27.37

Nästa förmiddag var jag asnöjd eftersom jag hade med mig både vandrings- och springskor. Torrt att ha på fötterna, alltså. Personen på bilden nedan, som tyckte att jag var fånig som packade två par skor, plaskade och led. Här lider han i fortet som gett staden sitt namn. På gäliska heter stan fortfarande Garnisonen (An Gearasdan). Fort William (staden) var från början en tältstad som växte upp runt fortet. På den tiden fick de boende inte bygga nåt som inte var lätt att elda upp om det dök upp våldsverkare men tids nog började de bygga i sten. Sen dess har fortet varit fullt med militärer, järnväg och gammalt bös. Nu är det tjusigt ordnat. 2016-07-27 10.27.27

Loch Linnhe. Den här (norra) delen av sjön kallas Black Loch typ. Eller An Linne Dhubh som betyder ungefär Svarttjärn. Det är svinkallt i sjön året runt så ingen badar nånsin. De som försöker typ drunknar, sa Tom på St. Andrew's house till någon annan i frukostrummet. Jag tjuvlyssnade. 2016-07-27 10.36.15

Vi lämnade Fort William i The Jacobite som tuffar fram och tillbaks till Mallaig på västkusten. Därifrån tog vi färjan över till Isle of Skye som är min favoritplats i hela världen. Mer om det i nästa kapitel! DSC_0568

Ajö!

Skottland kapitel ett; Edinburgh 21-25 juli

Jag vet att ni vet att vi hade det asbra i Skottland. Det brukar vara lite gött att komma hem efter semestern men den här gången kändes det mest konstigt och som att jag ville stanna kvar. Den här sagan handlar om exakt hur (nä ok inte exakt, det är svårbeskrivet) hur bra det var. I första kapitlet anländer vi i Edinburgh en torsdag i juli. Det här blir långt som vanligt. Jag delar upp'et. Vi valde ett direktflyg mitt på dagen så att vi skulle slippa jobbiga grejer som att gå upp astidigt och vänta i Oslo i tvåhundratusen år. 2016-07-21 16.06.06

Sen landade vi och letade oss fram till lägenheten som vi hyrde i gamla stan i Edinburgh. Skitfint! Det var lite jobbigt att gå upp för åttio eller nittio trappsteg med ganska tunga ryggsäckar men så himla värt det när vi väl kom in i läggan. Vi hittade den genom AirBnB.

2016-07-21 17.37.21-1

Här är en bild av sovrummet. Fotot är konstigt suddigt men det skiter jag i. Fint rum.

2016-07-21 17.37.25

Här är utsikten från vardagsrumsfönstret:

2016-07-21 19.21.53

Vi tog en kvällspromenad och betraktade Scottmonumentet.

2016-07-21 22.03.46

Här är våran gata fotad från en lutande uteservering där vi drack kaffe på morgonen på fredagen. Vi gick ganska raka vägen till turistbyrån och investerade i den karta som var rimlig nog. Den låg längst bak i en guidebok, så nu har vi en sån också. Den var bra att ha, vi hittade ett eller annat ställe att besöka och grej att göra i boken.

2016-07-22 10.35.59

Efter kaffet och kartköpet promenerade vi upp till slottet. Vi köpte biljetter på internet så att vi slapp stå i den aslånga och sketadryga kön. Slottet är som ett slott ungefär. Utsikten är tjusig. Det var lite mulet och lite regn och lite sol, ungefär som en förväntar sig att det ska vara i Skottland.

2016-07-22 11.08.13

2016-07-22 11.14.40

DSC_0549

Vi var inte direkt ensamma på slottet.

2016-07-22 11.18.01

De har ett gammalt fängelse

2016-07-22 11.56.06rak

Och ett annat gammalt fängelse för krigsfångar typ

2016-07-22 12.02.19

Vi åt varsin smarrig lunchmacka i en mysig gränd. Vi hittar caféer i mysiga gränder när vi är på semester. Jag var irriterande och fotade min stackars reskamrat jättemånga gånger.

2016-07-22 13.12.44

Efter lunch uppsökte vi Surgeons' Hall Museums som var Så Himla Bra. Utställningen var välgjord och snygg och balanserade perfekt mellan modern utställningspraktik och klassiska medicinhistorisk stil. Perfa. De vill inte att besökare fotar i utställningarna så jag köpte en liten bok med bilder och texter som jag ska läsa skiten ur nån gång.

Sen gick vi till Greyfriars kirkyard eftersom jag gillar att gå omkring bland gamla döingar. Den som gillar gulliga hundar kan googla Greyfriars Bobby som sov vid sin döde ägares grav i tretton år eller nåt, och som ligger begraven på kyrkogården (i en bit ovigd jord, tydligen). Efter det smet jag in en snabbis som knappt räknas på Skottlands nationalmuseum. De hade många kuliga utställningar som jag inte hann se. Jag är gift med en som blir uttråkad av att gå för mycket på museum så det fick räcka. Jag får ta museirundan nån gång när han har annat för sig.

2016-07-22 17.56.56

2016-07-22 18.00.37

2016-07-22 18.07.06

Här är några tak och annat skit.

2016-07-23 09.33.23-1

På lördagen gick vi på kontrollerat äventyr i valven under South Bridge. Vi var på en självguidad visning (vi fick info och varsin karta och ficklampa, sen släpptes vi lös i valven) och ingen annan hade köpt biljetter så vi var ensamma med spökena där nere. Gött.

2016-07-23 11.41.57

2016-07-23 11.42.32

2016-07-23 11.45.45

2016-07-23 11.48.22

2016-07-23 11.54.22

Vi gick upp på en Calton Hill för att äta våra medhavda lunchmackor. Min make klättrade upp bland pelare på The National Monument.

2016-07-23 12.33.17

Jag klättrade upp i ett Nelsonmonumentet. Där nere står han som jag är gift med och gräver i ryggsäcken efter näsdukar eller nåt. Tornet är tydligen hundrafyrtionånting steg högt och de som går upp får en kartongbit där en kan fylla i så att det står typ "[namn] gick de [hundrafyrtionånting] stegen upp i Nelsonmonumentet i Edinburgh" som om det vore nåt att skryta med. Men utsikten var ok, monumentet står ju på en kulle så en kommer ganska högt över staden och de hävdar att de har bästa utsikten i Edinburgh.

2016-07-23 12.40.07

Mackorna var asgoda. Jag åt ost och ägg på semestern pga orkade inte ränna omkring och leta efter helvegetarisk mat. I Edinburgh hade det förstås gått bra men jag tyckte ändå inte att det kändes värt att detaljplanera varenda restaurangbesök. Det fick bli så. De här mackorna hade cheddar och stilton och kanske nån slags färskost också och sallad förstås.

2016-07-23 12.59.31

Efter lunch besteg vi Arthur's Seat som är en gammal vulkan (eller en del av ett uråldrigt vulkansystem snarare). Bergskullen är 250,5 meter hög och ganska behaglig att traska upp för för den som gillar att gå uppåt och inte har paja knän osv. Vi blev lite varma och flåsiga och trötta i benen. Jag tyckte att utsikten från sätet var bättre än utsikten från Nelsonmonumentet.

Här är en bit av Salisbury crags och själva Arthurs säte där borta. Och så några främlingar förstås. Salisbury crags är tydligen uppemot 46 meter höga på sina ställen.

2016-07-23 15.25.10

Så här ser det ut på väg upp på knölen.

2016-07-23 15.44.02

Och så här kan det se ut när en är uppe på toppen.

2016-07-23 16.25.13

Här står jag och känner mig toppen tillsammans med andra som också har huvudet nästan 253 meter över havet.

DSC_0560

Vi tog en sittpaus innan vi traskade ner åt andra hållet. Planen var att gå till Sheep Heid Inn som sägs vara den äldsta puben i Skottland eller åtminstone Edinburgh. I linje med våra avsikter uppsökte vi sagda etablissemang där vi drack varsin öl. Sedan gick vi i maklig takt tillbaks till stan.

2016-07-23 16.54.29

På vägen såg vi hoppeharingar som satt och åt/såg skrajsna ut vid vägkanten. Urgulliga, vi (jag) gjorde små ljud av förtjusning.

2016-07-23 19.08.02

På söndagen gick vi upp ganska sent och tog en prommis till The Meadows som är en platt park där en tex kan hålla på med sportboll och cricket och andra slags aktiviteter. När vi besökte parken uppvisade Edinburgh sitt skotskaste väder så det var rätt blött och sportarna och friluftarna var ganska få. Vi stötte på några hundar och deras människor och det var några som kastade boll mot pinnar, annars var det rätt lugnt. Vi satt på en bänk och åt dagens lunchmacka, även denna gång en rimligt smaskig anordning.

Här är en bild av oss där vi tänker på regn:

2016-07-24 13.24.41

Här är en bild av en skotsk familj på en kyrkvägg:

2016-07-24 14.53.05

Vi gick omkring lite till, sen gick vi till en pub där de har mer eller mindre ständigt folkjam. Sen gick vi till en annan pub där de har mer eller mindre ständigt folkjam. Det var gött fast jag var jättesupermegatrött. Det första stället heter The Black Cat. Det andra stället heter Sandy Bell's. Där har de musikinstrumentformade toalettsitsar.

Här är vi på Sandy Bell's:

2016-07-24 21.13.45

Här är en liten skiss av slottet från West Princes Street Gardens. Det regnade lite på eftermiddagen så vi satte oss på ett ställe som hade tak och tog en fika. Jag passade på att skissa lite.

2016-07-25 14.24.53

Vi gick hem ganska tidigt och sov gott. Sen gick vi upp på måndagsmorgonen och tog en buss till Fort William. Vad som hände där får ni veta i nästa kapitel.

Ajö.

???

Hej. Jag håller på och försöker göra om här så det kommer se lite konstigt och olika ut framöver, tills det är klart. Jag har märkt att en del bilder inte syns eller blir jättestora. Vet inte varför, ska försöka lista ut det. Glad midsommar etc.

Hej, det var länge sen

Jag har inte direkt nåt att meddela förutom att jag har några nya teckningar som alla hemskt gärna vill titta på. Här är några av sidorna i första halvan av tjugehundrasextons första skissblock. Fineliner, whiteboardpenna, överstrykningspenna och promarkers (kanske nåt mer) i Moleskine.[Best_Wordpress_Gallery id="10" gal_title="nya teckningar 16-04-03"]  

2015

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?Ja, ganska många grejer. Jobbade på midsommarafton, var på bokmässan, tågluffade, ni vet såna grejer. Och var i Rom! Och gick upp på Peterskyrkans kupol och tak! Asså så här va; Jag gjorde så himla många nya grejer 2015. Det var ett bra år på det sättet.

2. Höll du några av dina nyårslöften? Nej, men det beror antagligen på att jag inte lovade nåt.

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Ja, visst. Folk förökar sig som fan.

4. Dog någon som stod dig nära? Nej, inte nära direkt. Men nära ändå, liksom.

5.Vilka länder besökte du? Danmark, Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Österrike, Ungern, Rumänien, Serbien, Kroatien, Slovenien och Italien.

6. Är det något du saknar år 2015 som du vill ha mer av år 2016? Tid och ork, typ. Och lite jävla medmänsklighet.

7. Vilket datum från år 2015 kommer du alltid att minnas? 27 juli till 21 augusti. Och 20 till 24 oktober. Pga då var jag på RESA. Kommer förmodligen också att minnas mormorns födelsedag eftersom jag fick henne att gråta då.

8. Vad var din största framgång 2015? Blev erbjuden jobb på konstvetenskapliga institutionen för att de av nån anledning tycker att jag verkar seriös och duktig.

9. Största misstaget? Nä, skulle aldrig. Eller ja alltså jag petade ju in fingret i en stavmixer då. Det kanske räknas.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig? Se ovan. Och så pajade jag fötterna på tågluffen, har inte kunnat gå som folk sen i augusti. Tummen upp!

11. Bästa köpet? Skorna som ändå räddade resan. Vill inte tänka på hur det hade gått om jag inte hade investerat i riktiga promenaddojor. Och så själva Interrailpassen så klart, och allt som hade med det att göra. Och de små prydnadsgrejerna jag köpte i Rom. Och träningsshortsen som jag hade under kjol i helvetesheta högsommarvärmen. Min svettiga röv höll sig rimligt sval och torr även i trettiåttagradiga Serbien och jag behövde inte sitta som en dam en enda gång.

12. Någon person från året som du vill prisa? Alla som reste sig och hjälpte till och visade att åtminstone en del av oss är rimliga.

13. Vem betedde sig illa i år? Alldeles för många. Alla som gnäller om kris och kollaps när det går bra för Sverige. Alla som vill bygga murar omkring oss istället för att hjälpa. Alla som säger att vi inte har råd och alla som skickar hatmejl till de som räddar flyktingar på havet. Bland annat. Många var as 2015 tyvärr.

14. Vad spenderade du mest pengar på? Den där tågluffen va. Och kurslitteratur som vanligt.

15. Gjorde någonting dig riktigt glad? Ja alltså det här resandet då. Och när människor gjorde snälla och fina saker. Och när jag fick en resa i födelsedagspresent. Och helt random tillfällen då jag kom på hur tramskär jag är.

16. Vilken låt kommer alltid att påminna dig om 2015? Ingen tror jag. Hur har det gått till?! :o

17. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Jag vet inte. Lite både och? Det har varit ett tungt år för världen och jag blir ledsen och frustrerad när människor som behöver hjälp inte får det.

18. Vad önskar du att du gjort mer? Haft ork att hjälpa. Och lagat mer s.k. riktig mat.

19. Vad önskar du att du hade gjort mindre? Bingetittat på serier som jag redan har sett.

20. Hur spenderades julen? I Nora med svärfamiljen, sen i Hallsberg med mina familjer. Fin jul.

21. Blev du kär i år? Nej, jag var redan kär.

22. Favoritprogram på TV? På Spåret. Och massa program på min nya favvokanal Investigation Discovery. Jag hittade den hemma hos mamman pga har ju ingen egen teve.

23. Har du börjat hata någon/något i år som du inte hatat innan? Sysslar inte med sånt.

24. Bästa boken du läst i år? Asså jag har ju läst på samma skönlitterära verk sen förra århundradet typ. Och så har jag läst massa facklitteratur. Så jag säger Fangasm av Katherine Larsen och Lynn Zubernis. T.ex.

25. Årets största musikaliska upptäckt? Jag vet verkligen inte. Skämmigt.

26. Vad ville du ha, och fick? Ett rimligt extrajobb och möjlighet att betala hyran när mina CSN-veckor tar slut.

27. Vad ville du ha, men fick inte? Asså… Jag tror att jag fick det mesta jag ville ha. Utom en rimlig regering och lite jävla medmänsklighet i världen, förstås.

28. Favoritfilm från 2015? Jag har sett så jävla lite film (skämmigt) men jag har sett Star Wars.

29. Nämn en sak som förgyllde 2015? A men alltså jag tjatar ju om mina resor va.

30. Hur skulle du beskriva din klädstil år 2015? Öh… Jag tror att jag har varit påklädd. Ibland har jag tom haft vuxenbyxor.

31. Vad räddade dig från galenskap i år? Va? Inget.

32. Vilken kändis var du mest sugen på? Jag vet inte. Fråga min make, han har nog koll.

33. Vilken politisk fråga gick du mest igång på? Flyktingkatastrofen.

34. Vem saknade du? Lester.

35. Viktigaste läxan du lärde dig 2015? Jag har nog inte lärt mig nåt.

36. Citera en låttext som sammanfattar 2015 för dig. Det här är inte en låttext: https://www.youtube.com/watch?v=hmoU05_Fr5A

Jag har stjäl-lånat listan hos Caro <3